Jdi na obsah Jdi na menu
 


I-Worm/3DStars

 

 

Typ: Červ
Varianty: je jich víc
OS: MS Windows
Zákeřnost: 4 z 5

Popis: Nejčastější typ viru, se kterým se dnes můžete potkat. Posílá se z napadených počítačů jako příloha elektronické pošty, ale může obsahovat i další způsoby šíření - kopírování sebe sama na sdílené disky v rámci lokální sítě, posílání via IRC nebo vystavení své kopie (pod nějakým lákavým názvem) do adresářů sdílelných nějakým výměnným "peer-to-peer" systémem.

Obsah emailu
Často je obsah mailu vyrobeného virem podezřelý na první pohled - obsahuje pár anglických vět a snaží se vás přesvědčit, že z nějakého důvodu musíte otevřít přiložený soubor.
Bohužel to ale není pravidlo - některé viry jako text používají náhodně vybraný úryvek souboru nalezeného v infikovaném počítači a některé dokonce vezmou existující reálný mail ze složky s doručenou poštou, připojí se k němu a přepošlou ho dál.

Adresa odesílatele
Novější viry tohoto typu odesílají emaily se zfalšovanou hlavičkou odesílatele, takže nemá žádný smysl na ně odpovídat s upozorněním na infekci.
A vice versa - pokud budete mít to "štěstí", že si nějaký I-Worm náhodně vybere pro vložení do hlavičky "odesílatel" vaši adresu, tak vám začnou chodit oznámení o nedoručení zpráv (které jste nikdy neposílali) a automatické zprávy z některých mail serverů, že váš mail byl infikován.

Outlook & Outlook Express
Čím je mailový klient populárnější, tím větším lákadlem je pro pisálky virů zneužití nějakých jeho vlastností či bezpečnostních děr. Zejména pokud používáte Outlook (Outlook Express) je proto vhodné pravidelně aplikovat "záplaty", které pro ně Microsoft vydává.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář